Det är den tiden nu när flädern blommar på Ven, och rekordtidig är den i år, vilket ger tid för gott om förberedelser inför midsommar. Att plocka fläder, att tillreda den, att provsmaka, premiärservera den kring midsommar, och sedan njuta av den resten av året med minnen från sommaren – det är en rikedom de flesta redan förunnat.
”Grenar av hängen och hyllen” skrev Gunnar Ekelöf så snyggt i dikten ”På en näverdosa” att Cornelis Vreeswijk senare skrev en smäcker melodi på detta. Men nog är det lustigt att Ekelöf, som på alla sätt och vis var så mycket stockholmare, här valde att använda det skånska ordet ”hylle”. Skånska är vackert, och ännu vackrare är det att sjunga.
Kort då om hylle eller fläder som det kallas i resten av landet. Hylle växer som buskar eller små träd med vita, underbart doftande blommor som kommer någon gång i början av juni lägligt till midsommar. På Ven växer de i varje skrymsel och vrå. Tydligen finns hylle också i andra delar av landet, i söder såklart, emedan den syns glesare längre upp i norr, vilket gör det väldigt svårt för människorna att leva där.
Av hylleblommorna gör man saft. Från hylle som kommer från Ven gör man en särskilt delikat saft. Och just nu är det ju den tiden på året med grenar av hängen och hyllen. Överallt man kommer, om det är rätt kväll, om det är stilla, känner man hyllen dofta från samma buskar och träd som stod där när man var liten. Då kan man ta sitt barns hand, eller någon annans hand, lägga den i sin egen, och gå ut och plocka. Kostar det något? Nej det är gratis, det är fritt att plocka!
Det finns olika sorters fläder. Man kan plocka sådan som växer på landsvägen. Då blir det landsvägsfläder av saften. Det är inte att rekommendera, eller jo, kanske om man sköljer blommorna väldigt noggrant. Man kan plocka i sin egen trädgård. Då blir det en trädgårdsfläder. Man kan också plocka från stränderna. Det är det svåraste, de växer mindre och mer otillgängligt där, men gör man det får man den bästa flädern. Sen finns det ju såklart många olika stränder på Ven, och var den bästa flädern kommer ifrån avslöjas inte här. Det är en personlig filosofi, ja det måste vara personligt, så det hade heller inte varit mycket till något avslöjande.
Alla älskar flädersaft, till och med vuxna gör det. Det går att variera i oändlighet, och av saften kan man göra mycket annat, som glass, sorbé, eller champagne. Har du aldrig provat eller vill prova igen följer här två superhemliga recept. Lycka till i plockningen, njut av det, och njut av det du skapade.
Viktors Fläder
Till ca 2,5 liter saft
- 50 blomklasar från Ven, omsorgsfullt plockade och sköljda
- 3 citroner
- 50 g citronsyra
- 1,5 l strösocker
- 1,5 l vatten
- 4 st kanelstänger
- 2 st vaniljstänger, skårade

Lägg blommorna i en rejäl bunke. Skala av de yttersta skalet av citronerna och skiva dem sedan tunnt och lägg dem hos blommorna. Koka upp vatten, ned med sockret och därefter citronsyran. Häll koket över blommorna. Lägg i kanel- och vaniljstänger och rör om.
De flesta recept säger att man ska låta saften dra alldeles fört kort tid. Låt den ligga kallt och övertäckt i fyra dagar.
Viktors Fläderdrink
Det här är så enkelt så. Proportionerna är oviktiga – du får bestämma!
- Okryddat brännvin/vodka
- Flädersaft
- Sprite
- Tonic Water
Det här dricker man med is och kanske lite citronmeliss i. Och utomhus. Man dricker detta ute i det fria.