HemUpplevelserFå vind i håret vid Vens södra udde

Få vind i håret vid Vens södra udde

Vens södra udde är precis vad det låter som, men även namnet på den fyr som stått här sedan 40-talet. Från dessa höjder som rasar rakt ned i havet har ni en makalös utsikt mot havs och in mot Vens böljande åkrar och pilevallar.

Vens södra udde ligger, som man kan se på kartan, något avsides, och det går inte direkt några riktiga vägar hit, och det väntar er inte heller något mysigt café när ni väl är framme. Det är en udde av jordbruksmark.

Vens södra kust är fantastisk. Här mellan havet och åkrarna böljar cykelvägar och stigar som hela tiden ger mer aptit att fortsätta. Egentligen bör man kanske påbörja resan till Vens södra udde vid ovanför Vingestig. Här kan ni ta er söderut, pausa vid Möllebäck, och sedan runda Vens södra punkt. När ni kommer till fyren är ni framme. Eller är ni redan på Vens hembygdsgård, Nämndemansgården, och då är det bara att ta stigen hit som ligger ett stenkast bort.

Kusten här är kännetecknas av sin höga rasbranter som störtar rakt ned i havet. Här kan ni gå och strosa länge, spana mot havet, eller slå er ned med en matsäck. Helst ska man ju alltid ha lite vind i håret i allting man gör, och det här är en bra plats för det.

Dessa leriga branter bebos förresten på sommarhalvåret av tusentals sommargäster, nämligen backsvalorna som häckar i sina stora kolonier. Det är en rätt häftig syn att se dessa fantastiska flygare svärma och jaga föda. De verkar lyckliga här.

Lägg till upplevelse på Min Venkarta

Upplev Ven med egen guide!

Upplev Ven tar med er på en härlig tur genom öns slingrande stigar, böljande backafall, genom stränder, byar och historiska vingslag. Vi erbjuder både kortare och längre cykelturer med olika upplägg och fokus, och med eller utan mat eller fika.

Följ the.island.of.ven på Instagram