Natur & Utflykter

Att vistas på Ven känns ibland som att befinna sig på ett enormt skepp. Havet är alltid närvarande. Med stränderna och backafallen, havet och vindarna, och de öppna vida vyerna, är Ven en sagolik naturupplevelse.

Bland backar och böljor

Ven ser ut att resa sig ur havet. Det är en skön syn man aldrig tröttnar på. De som närmar sig ön för första gången slås antagligen av de branta backarna som sluttar rakt ned i havet. Dessa kallas för backafall och varierar i höjd och vegetation. Längs största delen av Vens kust böljar de med ängs- och betesmarker, medan de på andra delar bär lövskog. På sina ställen längs Vens nordkust är de inte mycket mer än manshöga, och i söder är de rena motsatsen – där störtar de 40 meter rakt ned och har en påtaglig rasrisk. Ven är fylld med överraskningar och märkliga naturfenomen, precis som en ö ska vara.

Åkervinda, brudbröd och gulmåra

Vens backafall och stränder är rik på flora, och namnen på arterna är det inget fel på. Den vackert vitrosa åkervindan är kanske bekant, men hur många vet hur brudbröd eller getväppling ser ut? På Ven växer flera arter som annars är mycket sällsynta. Den stora jättefräken till exempel, som bara finns på ett fåtal andra platser i Sverige. Backafallens artrikedom, djurliv och över huvud taget unika miljö har följden att hela Vens kuststräcka är naturreservat. Gå försiktigt, och släng skräpet i sophinken!

Malvan - Vens egna blomma

Den skära rosenmalvan betraktas, i alla fall på Ven, som öns egna blomma. Genom sång och konsthantverk har den fått en självklar anknytning till ön. Den är visserligen sällsynt men är inte unik för platsen. Tyvärr har den under senare år också blivit en något sparsam syn på Ven. Givetvis ska de växa på Backafallen som i sången – ”… mot att få vandra bland Backafalls malvor” – men finner man den inte där kan det löna sig att titta i vägkanter och utanför trädgårdar. Den är omöjlig att ta miste på när man väl ser den, för sådan är den.
Foto: Jasmine Persson, Landskrona stad

Den väldiga Per Albin-linjen (klicka)

Vens kust är märkt av den så kallade Per Albin-linjen som uppfördes under andra världskriget. Dessa illa dolda betongvärn är knappast att betrakta som en vacker utsmyckning för öns stränder och backar, men genom årtiondena har de ändå fått en plats i venbornas hjärtan genom deras ypperliga funktion som grillplats, utkikstorn, mötesplats, m.m. I synnerhet den vid S:t Ibbs kyrka står precis lika ful som den står bra, och är ett måste att klättra upp för en stilla sommarkväll.

Cykelturer, Byar & Smultronställen

Cykelturerna hittar du också på kartan från Landskrona och Vens turistinformation.

 • Kärleksstigen
  Kärleksstigen

  Cyklar man runt Vens sydvästra delar lär man passera denna grönskande tunnel som nog allt bär upp sitt namn om somrarna.

 • Lilla Venturen

  Den lilla turen som dessutom undviker många kämpiga backar. Ca 50 min på cykel.

 • Möllebäck
  Möllebäck

  Vens gamla hamn och platsen för Tycho Brahes pappersmölla. Här bjuds också på en märkvärdig vy mot Kyrkbacken och S:t Ibbs kyrka.

 • Stae
  Stae

  Stae strand, som liksom avrundar Vens norra del, är en skönhet att närma sig med cykel. Här är backafallen så låga, och stranden så smal, att det känns som Ven i miniatyr.

 • Stora Venturen

  Mer Ven runt blir det inte, så länge du inte är beredd att bära cykeln långa sträckor. Ca 90 minuter på cykel.

 • Vens södra fyr och udde
  Vens södra fyr och udde

  Här rasar klipporna rakt ned i havet. På sina ställen är de 40m höga. Makalös utsikt både mot havs och in mot Vens böljande åkrar och pilevallar.

 • Vingestig
  Vingestig

  Böljande fält och cykelstigar och dessutom ligger här en väldigt vacker strand som är värt mödan att ta sig ned till.

 • Bäckviken
  Bäckviken

  Till Bäckviken anländer de allra flesta besökarna till Ven när de kommer med färjan, men få dröjer kvar i detta hamnsamhälle där fiskenäringen fortfarande är högst levande. Detta är en av öns gamla landningsplatser, men det var först i slutet av 1800-talet som en riktig hamn blev till. En varm sommardag är här ett myller när färjorna kommer in, men på något sätt kommer alla ändå på rätt plats till slut.

 • Haken
  Haken

  På den udde som tydligt pekar mot Sverige ligger Hakens fyr omgiven av sitt lilla fyrsamhälle av äldre, låg bebyggelse, endast bruten av ett gigantiskt modernt lådbygge. Kommer man hit från Husvik är man strax i Bäckviken som väntar en bakom krönet.

 • Husvik
  Husvik

  Husvik är en liten pittoresk by med välvårdade hus i välvårdade täppor. Byn består av en obruten rad med bebyggelse som börjar vid viken nedanför den branta Munkabacken och slutar vid campingsplatsen. Här låg fram till mitten av 1900-talet tegelbruk vilket har lämnat spår på stränderna längs stora delar av denna lummiga och frodiga del som utgör Vens nordöstra kust.

 • Kyrkbacken
  Kyrkbacken

  Det stolta Kyrkbacken ligger vackert till med böljande backafall och den gamla kyrkan som en vit krona högst upp på krönet. De stora skutornas tid är förbi, men traditionen av den är stark här. Kaptensvillorna ligger på rad bakom rosor och flaggstänger. Varma dagar är det de två långa sandstränderna som lockar. Här kan man som besökare slå sig ner och spendera en hel dag utan att sakna något.

 • Mossen
  Mossen

  Här ligger ett antal gamla bondgårdar utspritt runt något så ovanligt på Ven som ett sammanhängande skogsparti. Denna lilla dunge har otroligt nog alltid funnits här och finns utmärkt på de tidigaste kartorna. Flera vägar korsas i Mossen vilket gör det till något av en transitpunkt. I vägskälet gäller det att hålla kartan rätt, för fel väg blir här en gigantisk senväg.

 • Norreborg
  Norreborg

  Norreborg är ett litet hamnsamhälle som anlades av tegelbruken som utskeppningsplats. Idag är det en småbåtshamn för venbor och gästande seglare. På andra sidan hamnen breder en av Vens bästa badstränder ut sig, vilket gör platsen till ett populärt tillhåll under sommaren. Som namnet antyder låg en gång i tiden här en borg som ägdes av fru Grimhild, som förresten ägde resten av ön också enligt sägnen.

 • Tuna By
  Tuna By

  Tuna by är Vens huvudstad, eller i alla fall centralort, som det uråldriga ordet ”tuna” antas ha betecknat sen tidig järnålder. Det är Vens äldsta bosättning och på medeltida kartor över ön är Tuna by utsatt som en brokig skara hus. Än idag kan man beskriva byn som en brokig skara hus: gamla, nya, vackra, fula. Det är en levande by med folk i korsningarna och hem för två av Vens finaste institutioner: affären ovanför Möllebacken, och Tuna Krog i byns hjärta nedanför samma backe.

Beställ vår egna unika Venposter

Vår alldeles egna Venposter STRANDFYND bygger på våra egna vandringar och fynd på Vens stränder. Det är en hyllning till Ven, men kanske mest till att ströva, att hitta och upptäcka något och att dela denna enkla glädje med någon.

Allting på planschen är från Ven. "Ägget" längst ner i mitten är –– en flintasten!. Postern är 50x70cm och tryckt på 200g syrafritt matt papper av högsta kvalité. Den kostar 315 kr inkl. frakt och emballage.

Beställ Venpostern