Att vistas på Ven känns ibland som att befinna sig på ett enormt skepp. Havet är alltid närvarande. Med stränderna och backafallen, havet och vindarna, och de öppna vida vyerna, är Ven en sagolik naturupplevelse.

Upplev Ven med egen guide!

Upplev Ven tar med er på en härlig tur genom öns slingrande stigar, böljande backafall, genom stränder, byar och historiska vingslag. Vi erbjuder både kortare och längre cykelturer med olika upplägg och fokus, och med eller utan mat eller fika.
Läs mer om våra guidade turer

Bland backar och böljor

Ven ser ut att resa sig ur havet. Det är en skön syn man aldrig tröttnar på. De som närmar sig ön för första gången slås antagligen av de branta backarna som sluttar rakt ned i havet. Dessa kallas för backafall och varierar i höjd och vegetation. Längs största delen av Vens kust böljar de med ängs- och betesmarker, medan de på andra delar bär lövskog. På sina ställen längs Vens nordkust är de inte mycket mer än manshöga, och i söder är de rena motsatsen – där störtar de 40 meter rakt ned och har en påtaglig rasrisk. Ven är fylld med överraskningar och märkliga naturfenomen, precis som en ö ska vara.

Åkervinda, brudbröd och gulmåra

Vens backafall och stränder är rik på flora, och namnen på arterna är det inget fel på. Den vackert vitrosa åkervindan är kanske bekant, men hur många vet hur brudbröd eller getväppling ser ut? På Ven växer flera arter som annars är mycket sällsynta. Den stora jättefräken till exempel, som bara finns på ett fåtal andra platser i Sverige. Backafallens artrikedom, djurliv och över huvud taget unika miljö har följden att hela Vens kuststräcka är naturreservat. Gå försiktigt, och släng skräpet i sophinken!
Vid Möllebäck med utsikt mot Kyrkbacken en underbar försommardag på Ven
Om hösten stiger ibland en tät dimma och omhöljer hela ön
Maj månad och rapsen blommar ovanför stranden vid Vingestig

Ett bördigt kustlandskap

Skåne i allmänhet, och Ven i synnerhet, har en mycket bördig lerjord. Större delen av Ven består av böljande åkrar. Här odlas förutom korn, havre, raps, betor och majs, även durumvete, som annars växer långt söderut men som här gynnas av god jord och milt klimat. Det är något väldigt speciellt att promenera invid stränderna om sommarkvällen, och känna hur fälten fortfarande avger värme efter en lång, solig dag. Ven är ett skånskt bördigt kustlandskap när det är som man vill att det ska vara.

Malvan – Vens egna blomma?

Den skära rosenmalvan betraktas, i alla fall på Ven, som öns egna blomma. Genom sång och konsthantverk har den fått en självklar anknytning till ön. Den är visserligen sällsynt men är inte unik för platsen. Tyvärr har den under senare år också blivit en något sparsam syn på Ven. Givetvis ska de växa på Backafallen som i sången – ”… mot att få vandra bland Backafalls malvor” – men finner man den inte där kan det löna sig att titta i vägkanter och utanför trädgårdar. Den är omöjlig att ta miste på när man väl ser den, för sådan är den – malvan. Foto: Jasmine Persson, Landskrona stad

Den väldiga Per Albin-linjen

Vens kust är märkt av den så kallade Per Albin-linjen som uppfördes under andra världskriget. Dessa illa dolda betongvärn är knappast att betrakta som en vacker utsmyckning för öns stränder och backar, men genom årtiondena har de ändå fått en plats i venbornas hjärtan genom deras ypperliga funktion som grillplats, utkikstorn, mötesplats, m.m. I synnerhet den vid S:t Ibbs kyrka står precis lika ful som den står bra, och är ett måste att klättra upp för en stilla sommarkväll.

Vår poster Strandfynd 50x70cm är en del av vår berättelse om Ven

Beställ Strandfynd