HemNatur & Utflykter på Ven

Bland backar och böljor

Ven ser ut att resa sig ur havet. Det är en skön syn man aldrig tröttnar på. De som närmar sig ön för första gången slås antagligen av de branta backarna som sluttar rakt ned i havet. Dessa kallas för backafall och varierar i höjd och vegetation. Längs största delen av Vens kust böljar de med ängs- och betesmarker, medan de på andra delar bär lövskog. På sina ställen längs Vens nordkust är de inte mycket mer än manshöga, och i söder är de rena motsatsen – där störtar de 40 meter rakt ned och har en påtaglig rasrisk. Ven är fylld med överraskningar och märkliga naturfenomen, precis som en ö ska vara.

Åkervinda, brudbröd och gulmåra

Vens backafall och stränder är rik på flora, och namnen på arterna är det inget fel på. Den vackert vitrosa åkervindan är kanske bekant, men hur många vet hur brudbröd eller getväppling ser ut? På Ven växer flera arter som annars är mycket sällsynta. Den stora jättefräken till exempel, som bara finns på ett fåtal andra platser i Sverige. Backafallens artrikedom, djurliv och över huvud taget unika miljö har följden att hela Vens kuststräcka är naturreservat. Gå försiktigt, och släng skräpet i sophinken!
 • Malvan – Vens egna blomma

  Den skära rosenmalvan betraktas, i alla fall på Ven, som öns egna blomma. Genom sång och konsthantverk har den fått en självklar anknytning till ön. Den är visserligen sällsynt men är inte unik för platsen. Tyvärr har den under senare år också blivit en något sparsam syn på Ven. Givetvis ska de växa på Backafallen som i sången – ”… mot att få vandra bland Backafalls malvor” – men finner man den inte där kan det löna sig att titta i vägkanter och utanför trädgårdar. Den är omöjlig att ta miste på när man väl ser den, för sådan är den. Foto: Jasmine Persson, Landskrona stad
 • Den väldiga Per Albin-linjen

  Vens kust är märkt av den så kallade Per Albin-linjen som uppfördes under andra världskriget. Dessa illa dolda betongvärn är knappast att betrakta som en vacker utsmyckning för öns stränder och backar, men genom årtiondena har de ändå fått en plats i venbornas hjärtan genom deras ypperliga funktion som grillplats, utkikstorn, mötesplats, m.m. I synnerhet den vid S:t Ibbs kyrka står precis lika ful som den står bra, och är ett måste att klättra upp för en stilla sommarkväll.
Från Möllebäck med utsikt mot Kyrkbacken, en underbar försommardag på Ven

Cykelturer, Byar & Smultronställen

Cykelturerna hittar du också på kartan från Landskrona och Vens turistinformation

Utflykter & Cykelturer

Byar på Ven

 • Bäckviken

  Visa på karta

  Bäckviken

  Till Bäckviken anländer de allra flesta besökarna till Ven när de kommer med färjan, men få dröjer kvar i detta hamnsamhälle där fiskenäringen fortfarande är högst levande. Detta är en av öns gamla landningsplatser, men det var först i slutet av 1800-talet som en riktig hamn blev till. En varm sommardag är här ett myller när färjorna kommer in, men på något sätt kommer alla ändå på rätt plats till slut.
 • Haken

  Visa på karta

  Haken

  På den udde som tydligt pekar mot Sverige ligger Hakens fyr omgiven av sitt lilla fyrsamhälle av äldre, låg bebyggelse, endast bruten av ett gigantiskt modernt lådbygge. Kommer man hit från Husvik är man strax i Bäckviken som väntar en bakom krönet.
 • Husvik

  Visa på karta

  Husvik

  Husvik är en liten pittoresk by med välvårdade hus i välvårdade täppor. Byn består av en obruten rad med bebyggelse som börjar vid viken nedanför den branta Munkabacken och slutar vid campingsplatsen. Här låg fram till mitten av 1900-talet tegelbruk vilket har lämnat spår på stränderna längs stora delar av denna lummiga och frodiga del som utgör Vens nordöstra kust.
 • Norreborg

  Visa på karta

  Norreborg

  Norreborg är ett litet hamnsamhälle som anlades av tegelbruken som utskeppningsplats. Idag är det en småbåtshamn för venbor och gästande seglare. På andra sidan hamnen breder en av Vens bästa badstränder ut sig, vilket gör platsen till ett populärt tillhåll under sommaren. Som namnet antyder låg en gång i tiden här en borg som ägdes av fru Grimhild, som förresten ägde resten av ön också enligt sägnen. Se även Fånga krabborna i Norreborg
 • Kyrkbacken

  Visa på karta

  Kyrkbacken

  Det stolta Kyrkbacken ligger vackert till med böljande backafall och den gamla kyrkan som en vit krona högst upp på krönet. De stora skutornas tid är förbi, men traditionen av den är stark här. Kaptensvillorna ligger på rad bakom rosor och flaggstänger. Varma dagar är det de två långa sandstränderna som lockar. Här kan man som besökare slå sig ner och spendera en hel dag utan att sakna något.
 • Mossen

  Visa på karta

  Mossen

  Här ligger ett antal gamla bondgårdar utspritt runt något så ovanligt på Ven som ett sammanhängande skogsparti. Denna lilla dunge har otroligt nog alltid funnits här och finns utmärkt på de tidigaste kartorna. Flera vägar korsas i Mossen vilket gör det till något av en transitpunkt. I vägskälet gäller det att hålla kartan rätt, för fel väg blir här en gigantisk senväg.
 • Tuna By

  Visa på karta

  Tuna By

  Tuna by är Vens huvudstad, eller i alla fall centralort, som det uråldriga ordet ”tuna” antas ha betecknat sen tidig järnålder. Det är Vens äldsta bosättning och på medeltida kartor över ön är Tuna by utsatt som en brokig skara hus. Än idag kan man beskriva byn som en brokig skara hus: gamla, nya, vackra, fula. Det är en levande by med folk i korsningarna och hem för två av Vens finaste institutioner: affären ovanför Möllebacken, och Tuna Krog i byns hjärta nedanför samma backe.

Vår poster Strandfynd 50x70cm är en del av vår berättelse om Ven

Beställ Strandfynd

Följ @the.island.of.ven på Instagram