HemUpplev Ven-bloggenMidsommar på Ven
Midsommar på Ven

Midsommar på Ven

Välkommen att fira midsommar på Ven! Här råder ännu ett lugn, det dröjer ännu lite till innan säsongen tar fart, men ön är öppen för alla som vill uppleva den. Och varför inte kring midsommar? Kanske är det den bästa tiden på hela året.

OBS: Denna text är från 2018. Midsommarfirandet på Vens hembygdsgård är 2020 inställt.

Men först… hur snabbt går inte tiden från den första stora vårblommingen fram till midsommar? Man tittar i kalendern och får en smärre chock. Nyss gick man här på Ven och tampades mot leran och gyttjan, och så är årets ljusaste dag redan snart här och förbi. Om man blir lite sådär besynnerligt juninattsblå av att tänka på det kanske Doktor Glas dagbok gör sig påmind.

Midsommarnatt. Ljusa, blå natt. Jag minns dig ju från barndomen och ungdomen som den lättaste, yraste, luftigaste av alla årets nätter, varför är du så kvav och ängslande nu?

Hjalmar Söderberg

Ovan var bara ett litet resonemang om livet, tiden, längtan och sommaren. Det här ska ju handla om Ven och om ynnesten att få fira midsommar här.

Midsommar på VenVen är torrt men grönt. Gräset i dikeskanter och slåtterängar når mig upp till bröstet. Björnbären invid stränderna snårar vitrosa i sin blomning. Axen har skjutit upp på åkrarna. Det är alltså midsommartider här på Ven.

Midsommarfirandet på Ven går till som i resten av landet – helt enligt traditionen. En ny vana är dock att midsommardansen mitt på dagen numera sker på Nämndemansgården, Vens hembygdsgård, istället för den mer centrala Tunaparken. Men den extra turen med traktorsläpen som går för detta ändamålet är mödan värd. Fina och glada trycker man ihop sig i släpen, en 50-lapp kostar det nog t/r, och så får man lite sightseeing på vägen också.

Traktorsläpet kör från Kyrkbacken kl. 12:30 och stannar vid Tunaparken, affären, Tycho Brahe-museet och utanför Godset hundra meter innan svängen till Nämndemansvägen.

Midsommarfirandet på Nämndemansgården börjar kl. 13 med att stången kläds och slutar vid 15-tiden. Kaffe/läsk, kakor och korv med bröd serveras.

Vad gör man sen då om man är här som gäst? Ring runt till restaurangerna och hör om och vad de har för er på kvällen! Det behöver inte vara så märkvärdigt. Många människor stressar upp sig över midsommar. Allting ska vara perfekt. Tänk istället att allting inte alls behöver vara det. Sommaren är en enkel tid med enkla enkla nöjen. Midsommar handlar om att njuta av det enkla i livet, för det är också det bästa. Välkommen till Ven, och ha en glad midsommar!

V.

Publicerad 15 juni 2018