HemUpplevelserFiska längs Vens vikar och uddar

Att fiska på Ven kräver ingen båt – Ven ligger ju redan mitt i havet som ett stort skepp för ankar. Inte så konstigt att fisket här känns så lätt och ledigt.

Fast nog är ingressen ovan inte riktigt sann. Fisket i Öresund sker mest med båt och antagligen av goda anledningar. Men för alla dem sportfiskare som vill ha mindre av att styra och köra och pilka och guppa och mer av lugn och frid – och mer sport i sportfisket – så går det alldeles utmärkt att kasta från Ven.

Det går att fiska runt hela Ven, men det är klart att en djuphåla kan underlätta, som den utanför Hakens fyr. I alla fall för torsk. Annars är bottenmete efter plattfisk från pirar och stenkistor ett ganska säkert kort, om du nu pyntar ditt tackel rätt. Agna med räkor och pärlor, testa med vad som helst vet jag. Torsk, sill, makrill, plattfisk är inte de smartaste fiskarna i världen direkt, i alla fall inte i dessa vatten.

För många fiskebitna i denna landsända är det såklart bara havsöring som gäller och Ven är en utmärkt plats för detta fiske. Eftersom Ven ändå är en ö, dessutom med omväxlande terräng och stränder, kan man helt enkelt välja sida och plats vartefter vinden blåser. Hittar man sen ingen öring är det bara att fortsätta röra på sig. Ven är dryga milen i omkrets och ingen och inget – förutom då några gamla försvarsfort som måste bestigas – hindrar en från att ta sig runt och fortsätta söka öringen. Och den som söker efter typiska bottnar för öring kommer enkelt hitta dessa kring Ven.

Att fiska havsöring är alltid en utmaning. Något som inte brukar vara det är att fiska krabba. Tvärtom är ju krabbfisket rena barnleken och det är ju också det som gör det så bra. Ven erbjuder både fantastiskt havsöringsfiske och krabbfiske på en och samma gång, och ibland också, vissa särskilda dagar, på en och samma plats. Ven är – också för sportfiskaren – en plats att upptäcka och återvända till.

Fiskar du på Ven och har fångat fisk eller annan lycka i ditt fiske – skicka din berättelse till oss på red@upplevven.se.

Följ the.island.of.ven på Instagram