HemUpplevelserFiska längs Vens vikar och uddar

Att fiska på Ven kräver ingen båt – Ven ligger ju redan mitt i havet som ett stort skepp för ankar. Inte så konstigt att fisket här känns så lätt och ledigt.

Fast nog är ingressen ovan inte riktigt sann. Fisket i Öresund sker mest med båt och antagligen av goda anledningar. Men för alla dem sportfiskare som vill ha mindre av att styra och köra och pilka och guppa och mer av lugn och frid – och mer sport i sportfisket – så går det alldeles utmärkt att kasta från Ven.

Det går att fiska runt hela Ven, men det är klart att en djuphåla kan underlätta, som den utanför Hakens fyr. I alla fall för torsk. Annars är bottenmete efter plattfisk från pirar och stenkistor ett ganska säkert kort, om du nu pyntar ditt tackel rätt. Agna med räkor och pärlor, testa med vad som helst vet jag. Glass och ballonger. Torsk, sill, makrill, plattfisk, de är inte de smartaste fiskarna i världen direkt, i alla fall inte i dessa vatten.

Söker du en utmaning är det förstås havsöring som gäller. Att stå utvadad och kasta mot ett grunt rev och fiska efter havsöring, det är något annat det, något som skimrar och blänker i ens drömmar. Havsöring söker sig in mot kusterna om våren och gärna till grunda, varma vikar, och det finns det gott om på Ven. Tänk att stå en varm dag i april eller maj nedanför Vens södra udde och drilla en havsöring, och alldeles, alldeles ensam.

Jag hade tagit mig gott om tid. Packat kaffethermos, spö och bete. Kanske lite läsning. Och så hade jag ansträngt mig för att ta mig till en av dessa stränder på Ven där ingen annan är. Och så hade jag nog gärna slått mig ner ordenligt, gjort mig hemma på vilket underlag som helst. Och så hade jag använt mig av ett genomlöpardrag med sylvass enkelkrok och kanske en rödettrig upphängarfluga, och sedan gått av en bestämd sträcka, här från där, utrustad med ett stort stycke tålamod och och en alldeles tyst och ensam och bibehållen lycka.

Fiskar du på Ven och har fångat fisk eller annan lycka i ditt fiske – skicka din berättelse till oss på red@upplevven.se.

Följ @the.island.of.ven på Instagram