Tänk att bo på Ven – året om! Här lever man med stränderna, backarna och böljorna som vardagsrum. Men mest av allt lever man i ett litet samhälle där alla på ett eller annat sätt är beroende av varandra. Många frågar sig hur det är och om det ens är möjligt. Det korta svaret är: det är bra, och det är möjligt.

Mellan tvenne stränder

Ven är en liten ö. Att bo på Ven är att bo i havet, och havet är ofrånkomligt. Ibland är det ett hinder eller en transportsträcka, ibland är det faktiskt ett rent bekymmer, men för det allra mesta betyder havet hemma, och det är kanske det finaste ordet som finns. Cirka 380 personer kallar Ven för sitt hem och är åretruntboende på Ven. Det är en brokig skara människor. Gamla, unga, nyinflyttade, bönder och it-konsulter, folk med pengar och folk utan pengar, olika dialekter och härkomster blandas. På Ven lever, samsas och umgås alla sorters människor.

Barnens ö

”Tänk att få växa upp här!”, är det många som utbrister. Jo, tänk det. Alla vill vi det bästa för våra barn. Också barnen vill ju det bästa för sig själva och sina familjer. För vissa är det trygghet, för många är det närhet till naturen, men de flesta familjer söker nog i första hand en miljö där barnen får lov att ta plats. På Ven är samhället och gemenskapen oerhört viktig, och i synnerhet barnen och barnens upplevelser. Tillsammans hjälps vi åt att skapa en plats där alla barn har en viktig roll i våra liv, i vårt samhälle och i världen, och för vår gemensamma framtid. Läs mer om Vens skola och barnomsorg på Hvens Byalag.

Himma på ön

Ofta hör man frågan ”Vad gör man på Ven egentligen?” Svaret är väl ungefär detsamma som för alla landsorter. För det är väl egentligen såhär hela södra Sverige ser ut: åkrar och hus och människorna däremellan. Men nog är vi extra lyckligt lottade på Ven, som har så mycket att erbjuda på sin lilla yta. Här finns ett aktivt föreningsliv, golfbana och sportplaner, gym, bibliotek, båtliv, cafeér och restauranger, och mycket mer. Inte minst har vi ju varandra. Året runt håller venborna igång. Men visst är det så att det finns månader om året då det inte händer så mycket. Då är det helt lugnt och skönt.
Midsommarfirande på Vens hembygdsgård

Att lägga pussel

Att bo på Ven, och i synnerhet att flytta till Ven, kräver sin övertygelse. Det är sällan självklart hur man ska få ihop livet med jobb och barn och tider. Och även om vi har goda förbindelser till fastlandet och till resten av Skåne så kräver ett liv på Ven som oftast lite omställningar, eller i alla fall en del tidiga mornar. Men ändå är det fullt möjligt och ändå blir pusslet till slut lagt, även om man ibland kanske måste pressa in vissa bitar. Varje inflyttad familj har sina unika omständigheter och sin historia. Det finns alltså inget bra svar på hur man gör. Men en sak är säker när ni väl är här. Behöver ni hjälp – fråga din granne! På Ven hjälps vi åt.
Vårfiske nedanför Vens södra udde

En ö för alla

Ibland ger människor som inte vet vad de pratar om uttryck för en missvisande bild, nämligen den om att det på Ven bara bor välbärgat folk i stora kaptensvillor och gottar sig sommartid. Eller att husen här kostar tiotals miljoner eller ärvs ned i sekellånga släktled. Det finns en liten sanning i det, men det är bara ett litet hörn av en stor och vid bild. Utbudet av boenden på Ven är visserligen begränsat, men här finns ändå på ett eller annat sätt plats för alla. Tro inte på allt som hörs och sägs. Vill du verkligen veta – prata med en venbo!

Ven svarar om du frågar

Väcker detta tankar om att bo och leva på Ven? Har du frågor eller behöver råd och guidning? Ta kontakt med Hvens Byalag så hjälper de dig och berättar också gärna vad föreningen gör idag för att underlätta för familjer och boende på Ven. Maila info@hvensbyalag.org.

Vår poster Strandfynd 50x70cm är en del av vår berättelse om Ven

Beställ Strandfynd