HemUpplevelserVandra bland backafalls malvor

”Tänk att få vandra bland backafalls malvor…” heter det i dikten och sången. Men hur gör man egentligen det?

Många som besöker Ven frågar sig var backafallen ligger någonstans, vilket får en att undra om de kanske känner sig besvikna(?). Det enkla svaret är ju att backafallen, de sluttningar och branter som ön så att säga reser sig med, omgärdar hela ön. Dessa av erosionen utmejslade kanter som störtar rakt ned i havet kännetecknar Ven mer än någonting annat. Ven är backar och böljor.

Så vart ligger då backafallen? Vill ni ha vackra, böljande, ängsklädda backafall, bör ni rikta in er på den sydliga kusten mellan Kyrkbacken och Bäckviken Förutom några partier på sträckan som mer är rasbranter, så är det här ungefär precis det man ser om man blundar och tänker på Ven. Vill ni stå där flickan i den berömda sången stod och väntade på sin sjöman är det nog riktigt att bege er till slänterna vid S:t Ibbs kyrka.

Backafallen har förändrats genom tiden. De är inte längre de betesmarker som de var en gång, vilket gjort att de på sina ställen är igenvuxna. Den vackra rosenmalvan är heller inte lika talrik som förr, i alla fall inte just på backafallen. Men trots det går det än att vandra bland backafalls malvor, allt medan månen går vakt över Ven…

Lägg till upplevelse på Min Venkarta

Upplev Ven med egen guide!

Upplev Ven tar med er på en härlig tur genom öns slingrande stigar, böljande backafall, genom stränder, byar och historiska vingslag. Vi erbjuder både kortare och längre cykelturer med olika upplägg och fokus, och med eller utan mat eller fika.

Följ the.island.of.ven på Instagram