HemUpplevelserFå svindel vid Sankt Ibbs kyrka

Högst upp på krönet av Kyrkbacken ligger Sankt Ibbs medeltida kyrka som en vit krona på de berömda backafallen.

Från Tuna by leder landsvägen rakt fram och uppåt. Det kommer ni känna i benen när ni väl är framme här. S:t Ibbs kyrka är något mycket speciellt, inte minst på grund av sitt ålderdomliga utseende och sin fullständigt suveräna belägenhet. Tillsammans med sin vackra kyrkogård och de böljande, ängsklädda backafallen är detta en plats att återvända till.

Den lilla kyrkan med anor från 1200-talet, som genom seklerna också fyllt en praktisk funktion som sjömärke, var ursprungligen helgad åt S:t Jacobus, som också skrivs IBS. Församlingen är sedan en tid hopslagen med Landskrona, men annars har Ven fortfarande S:t Ibb som ortsnamn.

Det är såklart underbart att bara strosa runt här. Utsikten mot sundet, för att inte tala om utsikten mot ön i sig, är vidunderlig. Men glöm inte att titta in i kyrkan också. Den är lika vacker på insidan som på utsidan, och dessutom äger den ett antal väldigt intressanta historiska detaljer.

Att en skön sommardag med lagom vindar, lite musik i luften ska det nog vara, besöka denna plats och denna kyrka, som på sin för väder och vind utsatta plats trotsat vädermakterna i 800 år, det är en upplevelse ni inte kommer glömma i första taget.

Lägg till upplevelse på Min Venkarta

Upplev Ven med egen guide!

Upplev Ven tar med er på en härlig tur genom öns slingrande stigar, böljande backafall, genom stränder, byar och historiska vingslag. Vi erbjuder både kortare och längre cykelturer med olika upplägg och fokus, och med eller utan mat eller fika.

Följ the.island.of.ven på Instagram