HemUpplevelserVandra Ven runt på Skåneleden

Genom att följa Skåneleden tar ni er runt nästan hela Ven helt i er egna takt. 12km bördigt skånskt kustlandskap ligger framför era fötter.

Om det inte vore för att Ven är en liten ö med öppna vidder skulle man lätt kunna vandra bort sig här. Det ligger nämligen alltid så nära till hands att fortsätta längs en stig, fortsätta ner för en sluttning, alltid med blicken fäst mot nästa krök i landskapet. Det sker av sig själv. En kopp kaffe på altanen en tidig morgon slutar med att man står vid en strand, underbart bortkollrad av sig själv och nuet.

Att ta sig runt Ven har i alla fall blivit enklare sedan Skåneleden nu går runt ön sedan några år tillbaka. Denna noggrant skyltade vandringsled med det vackra namnet ”9A” slingrar sig 12km runt ön, både längs kusten och i inlandet. Leden börjar och slutar bekvämt nog direkt där färjan lägger till, så det här är en aktivitet som liksom bara benen behöver sköta.

Under er vandring runt ön kommer ni faktiskt få se större delen av ön, och nästan hela Öresund. I alla fall på lite håll. Här finns mycket att stanna till vid eller besöka, så se till att räkna med lite extra tid. Se gärna vår sida om Natur & Utflykter på Ven och titta sedan på Skåneledens egna beskrivning av leden på deras hemsida.

Och förresten, det ska väl nämnas att Skåneleden såklart också kan tillryggaläggas på cykel!

Följ the.island.of.ven på Instagram