HemUpplevelserBesök Vens vackra hembygdsgård

Nämndemansgården på Ven är ett stycke skånsk bygdehistoria avtecknad och bevarad i en fyrlängad gård på Vens södra del. Välkommen till en plats med en historia att berätta!

Inrutad av åkrar i det öppna landskapet på Vens södra del ligger Nämndemansgården, Vens hembygdsgård. Den som närmar sig märker snart att gården är gammal. Det ser helt enkelt ovanligt ut. Gården har anor från slutet av 1700-talet, men de äldsta bevarade längorna är runt ett sekel yngre. Med sina tillbyggnader och längor i korsvirke, lersten och tegel speglar gården ett skånskt byggnadsskick med lång tradition.

Nämndemansgården har dock mer än ett byggnadshistoriskt värde. Här levandegörs en svunnen tid men även Vens historia och folkliv under 1900-talet. Under somrarna är engagerade medlemmar från Hvens Hembygdsförening på plats och berättar, och här brukar då också hållas särskilda utställningar och temadagar. Framför allt är Nämndemansgården helt enkelt en vacker och avkopplande miljö att vistas i med en ljuvlig trädgård på baksidan. Här brukar man också kunna få sig kaffe, saft och bullar för en mycket överkomlig peng.

Nämndemansgården har förresten också sin egen biodling. Här framställs egen Backafallshonung som ibland finns på lager för de som vill ha med sig honung från Ven hem till skafferiet. Eftersom den kommer från Ven är den extra god.

Är ni ute på cykeltur på Ven och följer någon av de rekommenderade slingorna lär ni passera Nämndemansgården antingen i början eller slutet av er tur. Missa inte ett besök på denna gård som har så mycket att berätta.

Lägg till upplevelse på Min Venkarta

Upplev Ven med egen guide!

Upplev Ven tar med er på en härlig tur genom öns slingrande stigar, böljande backafall, genom stränder, byar och historiska vingslag. Vi erbjuder både kortare och längre cykelturer med olika upplägg och fokus, och med eller utan mat eller fika.

Följ the.island.of.ven på Instagram