Se och göra på Ven

Ven är alltid värt ett besök, men det är somrarna som får människor att komma tillbaka år efter år. Fartfyllda, stimmiga dagar och klara, blåa kvällar och nätter. Det är Ven det.

Karta över Ven

För muspekaren över kartobjekten nedan. Du kan också titta direkt i listan över besöksmålen nedan uppdelade i Konst & Kultur, Restauranger, och Butiker & Nöje. Kartan fungerar bäst på större skärmar.

  Konst & Kultur

 • Anis Galleri
  Anis Galleri

  I Anis galleri kan man köpa unikt glas tillverkat och bränt i galleriets egna ugn. Här finns även måleri i akvarell och akryl, gjort i olika tekniker. Konstkort med venmotiv.

 • Cassiopeia Trädgårdsgalleri
  Cassiopeia Trädgårdsgalleri

  Trädgårdsgalleri med sköna ting till glädje och nytta. Keramik från Ven i ett gammalt växthus som doftar av både fikon och tjärsnöre. Beläget på Landsvägen invid mataffären.

 • Konstnärsgården Marielund

  Välkommen till konstnären Céleste och hennes gård Marielund på Ven. Gammal bondgård som numera inhyser ett större konstgalleri. Här ställer Céleste ut sin konst. Trädgård med skulpturpark, kaffestuga, målerikurser och rum för resande.

 • Malin Ljung

  Guldsmeden och konstnären Malin Ljung har sin butik och verkstad på Ven där hon också hittar inspiration för sina smycken. Centralt mitt i Tuna By.

 • Nämndemansgården
  Nämndemansgården

  Nämndemansgården eller Karhojagården som den tidigare kallades har anor från sent 1700-tal. Gården har vårdats och utvecklats under fem generationer och var bebodd fram till 1991. Gården är idag hembygdsmuseum som drivs av Hvens hembygdsförening. Under sommaren har gården temautställningar om Vens historia. Kaffe, saft och bullar finns för billig peng.

 • Ninna Mandin Silver
  Ninna Mandin Silver

  Ninna Mandin är silversmed och designer med ateljé och butik på Ven. Uttrycket i Ninnas smycken är lekfullt och organiskt, ofta med oväntade former och symboler.
  Smyckena är tillverkade i 925 silver. Ninna Mandin Silver finns i det vita huset med gröna fönster i Bäckviken, precis intill färjeläget!

 • S:t Ibbs kyrka
  S:t Ibbs kyrka

  Landets vackrast belägna kyrka? När man står på backafallen vid kyrkomuren tänker man i alla fall att det är så. Sankt Ibb:s gamla kyrka från 1200-talet ligger fantastiskt vackert högst upp ovanför Kyrkbacken med en vidunderlig utsikt över sundet. Denna kyrka är den enda av Vens två kyrkor som är i bruk. I kyrkan finns bl.a. Tycho Brahes kyrkbänk och en altartavla målad av Tycho Brahes hovmålare, Tobias Gemperlin.

 • Tunaboden & Hvens Vävstuga
  Tunaboden & Hvens Vävstuga

  Tunaboden är en levande verkstad där Karen Alm antingen tillverkar Malvalampetter eller sitter och syr. Här finns olika textila hantverk, trasmattor, väskor, förkläde och Malvalampetter till försäljning.

 • Tycho Brahe-museet
  Tycho Brahe-museet

  Ett fantastiskt museeum och trädgård om en av vetenskapshistoriens giganter, den skånsk/danske Venbon och astronomen Tycho Brahe. Inrymd i Allholgenakyrkan mitt på ön. Foto: Tycho Brahe-museet, Ven.

 • Vens Kulturhus
  Vens Kulturhus

  Hvens Kulturförenings egna kulturhus i Frälsningsarméns gamla byggnad från 1891. Utställningar, föredrag, musikarrangemang och andra aktiviteter vår till sommar. Samlingsutställning under Vens Konstrunda. I Tuna By invid svängen mot Kyrkbacken.

  Restauranger

 • Agnes Tapas
  Agnes Tapas

  Tapas, bistro och café mitt i Bäckviken precis där färjan lägger till. Perfekt som första eller sista stopp på utflykten till Ven.

 • Bread on Wine
  Bread on Wine

  Bageri, cafe, tapasrestaurang och vinbar på ett fantastiskt läge vid Kyrkbackens hamn. Här står råvarorna i centrum genom ekologiska metoder och egna odlingar.

 • Café Tycho Brahe
  Café Tycho Brahe

  Lunch och fika i kulturhistorisk miljö på Tycho Brahe-minnena. Här serveras matiga pajer med sallad, pastasallader, soppor, varmrökt lax och smaskiga smörgåsar och baguetter. Barnen äter från menyn till halva priset.

 • Hven Durum

  Klassiskt bageri med egen kvarn ett stenkast från Tycho Brahe-minnena. Fantastiskt bröd bakat på durumvete från Ven.

 • Hvens Glassfabrik
  Hvens Glassfabrik

  I kiosken i Bäckviken, det första som möter en när man går av båten, serveras Ventillverkad glass från den lilla fabriken 200m bort. All glass är gjord på ekologisk grädde. Börja och avsluta ditt besök på Ven med en glasstrut i handen!

 • Kiosken i Kyrkbacken
  Kiosken i Kyrkbacken

  Kiosken som till synes verkar ha precis allt. Glass, godis, mat, livsmedel, souvenirer, cykeluthyrning m.m. En riktig institution på Ven som kan livnära dig en hel dag nere i Kyrkbacken.

 • Milans Korv & Grill
  Milans Korv & Grill

  Skådespelaren Milan Dragisic bjuder på korv, grillat och härlig stämning i en mysig miljö. Centralt i Tuna by. Snabb, enkel mat för den hungriga eller cykeltrötta.

 • Mitt på Hven
  Mitt på Hven

  Café och restaurang mitt på Ven. Rätter gjorda av närproducerade produkter lagade i eget kök. Egna kakor, tårtor och bröd.

 • Pumpans Café & Restaurang
  Pumpans Café & Restaurang

  Vegetarisk mat av ekologiska råvaror, kaffe från eget rosteri och gudomligt god äppeljuice. Bröd och bakverk bakas på mjöl från egen stenkvarn. Mitt på Ven under Tunagårdens lummiga träd.

 • Restaurang Ella

  Nyfångad fisk och skaldjur och andra ekologiska eller KRAV-odlade råvaror kombinerat med ett fantastiskt läge och de bästa vinerna. Upptagen i White Guide.

 • Rökeriet Kyrkbacken

  Nyfångad och nyrökt fisk från eget rökeri med servering direkt invid hamnkajen. Bröd, sallader, fullständiga rättigheter.

 • Spirit of Hven Backafallsbyn
  Spirit of Hven Backafallsbyn

  Högklassig restaurang och whiskybar med eget destilleri. Flertal olika kombinationserbjudanden med mat och boende i 4-stjärniga hotellenheter.

 • Strandkrogen

  På Strandkrogen serveras enkel, ärlig och vällagad mat, med ett par säkra klassiker och rullande meny med tematisk utgångspunkt i öns och regionens lantliga årstidsinspiration. Vackert beläget alldeles vid havet på Vens campingplats Camp Ven.

 • Tuna Krog
  Tuna Krog

  Den klassiska krogen mitt i Tuna by. Underbar miljö, lunch, middag, bar och musikkvällar.

 • Turistgården – House of Ven
  Turistgården – House of Ven

  Vens äldsta värdshus beläget mitt på ön. Restaurang, hotell och pensionat. Här tolkar kockarna de skandinaviska klassikerna med ett modernt och uppdaterat uttryck. Härlig miljö och en fantastiskt trevlig uteservering.

Få nyheter om Ven, erbjudanden och upplevelser direkt i din e-postkorg

Jag vill ha information som rör mig som:

  Butiker & Nöje

 • Alpackaboden
  Alpackaboden

  Alpackor – dessa märkliga djur finns också på Ven. Här erbjuds trekking med de lugna och godmodiga djuren. I Alpackaboden ovanför Bäckviken hittar du av de mjukaste garner man kan tänka sig, och såklart stickat och virkat och lite annat hantverk.

 • Handlarn Sankt Ibb

  Vens enda livsmedelsaffär och lanthandel, vanligtvis bara kallad ”affären”. Alltid Ven trogen och öppet året om. System-, apoteks- och spelombud.

 • Ivans Wagontrail

  Turer med häst och vagn med eller utan guide och turridning på ardennerhästar för de erfarna ryttarna. För små till stora grupper.

 • Paviljong 1916
  Paviljong 1916

  Butik för själ och hjärta! Här hittar du kläder, läckra accessoarer, presenter till gammal och ung, pelargoner och andra blommor för din sommarträdgård. En liten härlig butik invid färjeläget i Bäckviken.

 • Tunaparken/Lekplatsen
  Tunaparken/Lekplatsen

  Park med lekplats, picknickbord och enklare toalettinrättning. Ett bra stopp på väg till eller från Kyrkbacken.

Beställ vår egna unika Venposter

Vår alldeles egna Venposter STRANDFYND bygger på våra egna vandringar och fynd på Vens stränder. Det är en hyllning till Ven, men kanske mest till att ströva, att hitta och upptäcka något och att dela denna enkla glädje med någon.

Allting på planschen är från Ven. "Ägget" längst ner i mitten är –– en flintasten!. Postern är 50x70cm och tryckt på 200g syrafritt matt papper av högsta kvalité. Den kostar 315 kr inkl. frakt och emballage.

Beställ Venpostern