På Hven lever det och bor människor. Men antalet byar som finns på Ven beror nog på vem man frågar. Frågar man UpplevVen finns det sju byar på Ven och alla är sin egen sort. Läs förresten gärna under Leva & Bo på Ven om hur det är att vara åretruntboende på Ven.

Karta över byar och utflyktsmål på Ven

Utflyktsmålen läser du mer om under Utflykter & Smultronställen.

Byar på Ven

 • Bäckviken

  Visa på karta

  Bäckviken

  Till Bäckviken anländer de allra flesta besökarna till Ven när de kommer med färjan, men få dröjer kvar i detta hamnsamhälle där fiskenäringen fortfarande är högst levande. Detta är en av öns gamla landningsplatser, men det var först i slutet av 1800-talet som en riktig hamn blev till. En varm sommardag är här ett myller när färjorna kommer in, men på något sätt kommer alla ändå på rätt plats till slut.
 • Haken

  Visa på karta

  Haken

  På den udde som tydligt pekar mot Sverige ligger Hakens fyr omgiven av sitt lilla fyrsamhälle av äldre, låg bebyggelse, endast bruten av ett gigantiskt modernt lådbygge. Kommer man hit från Husvik är man strax i Bäckviken som väntar en bakom krönet.
 • Husvik

  Visa på karta

  Husvik

  Husvik är en liten pittoresk by med välvårdade hus i välvårdade täppor. Byn består av en obruten rad med bebyggelse som börjar vid viken nedanför den branta Munkabacken och slutar vid campingsplatsen. Här låg fram till mitten av 1900-talet tegelbruk vilket har lämnat spår på stränderna längs stora delar av denna lummiga och frodiga del som utgör Vens nordöstra kust.
 • Norreborg

  Visa på karta

  Norreborg

  Norreborg är ett litet hamnsamhälle som anlades av tegelbruken som utskeppningsplats. Idag är det en småbåtshamn för venbor och gästande seglare. På andra sidan hamnen breder en av Vens bästa badstränder ut sig, vilket gör platsen till ett populärt tillhåll under sommaren. Som namnet antyder låg en gång i tiden här en borg som ägdes av fru Grimhild, som förresten ägde resten av ön också enligt sägnen. Se även Fånga krabborna i Norreborg.
 • Kyrkbacken

  Visa på karta

  Kyrkbacken

  Det stolta Kyrkbacken ligger vackert till med böljande backafall och den gamla kyrkan som en vit krona högst upp på krönet. De stora skutornas tid är förbi, men traditionen av den är stark här. Kaptensvillorna ligger på rad bakom rosor och flaggstänger. Varma dagar är det de två långa sandstränderna som lockar. Här kan man som besökare slå sig ner och spendera en hel dag utan att sakna något.
 • Mossen

  Visa på karta

  Mossen

  Här ligger ett antal gamla bondgårdar utspritt runt något så ovanligt på Ven som ett sammanhängande skogsparti. Denna lilla dunge har otroligt nog alltid funnits här och finns utmärkt på de tidigaste kartorna. Flera vägar korsas i Mossen vilket gör det till något av en transitpunkt. I vägskälet gäller det att hålla kartan rätt, för fel väg blir här en gigantisk senväg.
 • Tuna By

  Visa på karta

  Tuna By

  Tuna by är Vens huvudstad, eller i alla fall centralort, som det uråldriga ordet ”tuna” antas ha betecknat sen tidig järnålder. Det är Vens äldsta bosättning och på medeltida kartor över ön är Tuna by utsatt som en brokig skara hus. Än idag kan man beskriva byn som en brokig skara hus: gamla, nya, vackra, fula. Det är en levande by med folk i korsningarna och hem för två av Vens finaste institutioner: affären ovanför Möllebacken, och Tuna Krog i byns hjärta nedanför samma backe.

Vår poster Strandfynd 50x70cm är en del av vår berättelse om Ven

Beställ Strandfynd